Verhaal

DANS DOOR EMOTIE, EMOTIE DOOR DANS

Dansgroep Haarlem

Ervaren en bevlogen dansers van jong en ouder, getraind in klassieke en moderne danstechniek, bewerken hun persoonlijke verhalen in een choreografie tijdens de voorstellingen van Dansgroep Haarlem. Dicht op het publiek en op verrassende locaties brengen zij grote thema’s in kleine, invoelbare verhalen. En dit allemaal onder de bevlogen begeleiding van danskunstenaar Haya Maëla, die al meer dan twaalf jaar artistiek leider is.

De diverse verhalen in de dansproducties gaan altijd over de relatie van de mens met zijn omgeving. Soms zijn de thema’s actueel maatschappelijk, maar ook gaat het over universele thema’s. De afgelopen jaren blonk Dansgroep Haarlem uit met producties over mensen in oorlogsgebied, over migranten en gastlanden. Maar ook een thema als Tijd wordt niet geschuwd. Vaak ook zijn de voorstellingen persoonlijker van aard. Door producties te maken over vaders en moeders, komen de individuele verhalen van de dansers tot leven op het podium en ontroeren het publiek. 

Dansgroep Haarlem zet haar toeschouwers aan het denken, zonder belerend over te komen. Hevige verhalen spoelen dagelijks over ons heen. En altijd gaat het over mensen. Mensen in onze eigen buurt, of over mensen ver weg, maar ook over onszelf. Het is vaak meer dan we kunnen verwerken. Meer dan waarmee we ons kunnen verbinden. Door deze overspoeling laten we ons uiteindelijk niet meer raken. 

Dansgroep Haarlem raakt iedereen. De vertelde verhalen worden verbonden met die van de toeschouwer, maar ook andersom. Alleen dat al kan even genoeg zijn als een begin van een mooiere wereld.

Dagboek 44 45
Oranje Hotel

Opvallende danslocaties

Niet alleen het theater kan het podium bieden voor choreografieën van Dansgroep Haarlem. De makers vinden het interessant om het publiek mee te nemen langs bijzondere locaties. Een verlaten gebouw, een gevangenis, een parkeergarage, een museum, een kerk, maar ook een plein, of rondom een grote treurbeuk in een park. Al deze plekken voegen een extra dimensie toe aan de verhalen die verteld worden middels een dans.

Impactvolle muziekkeuze

Om deze theaterdans nóg impactvoller te maken is de muziekkeuze van choreografe Haya Maëla van grote toegevoegde waarde. Zij heeft een grote voorkeur voor het gebruik van muziekstukken van hedendaagse componisten. Maar ook laat zij speciaal voor een choreografie muziek componeren. Door de jaren heen maakte zij choreografieën op muziek van onder andere Pat Metheny, Louis Andriessen, Jonny Greenwood (Radiohead), Nik Bärtsch, Henrik Schwarz, Maarja Nuut, Anne Müller en de jonge Nederlandse componiste Sarah Neutkens.

Immersieve dans

In de stukken van Dansgroep Haarlem komt alles samen. Het thema, de locatie en de muziek. Maar ongeacht het thema zijn de vragen die Maëla en de dansers zichzelf, maar ook het publiek, stellen, allemaal persoonlijk van aard; hoe verhoud ík mij tot dit thema? Wat zou ík doen in deze situatie? Deze manier van werken biedt herkenning en geeft een vorm van immersive theater, die een connectie tot stand brengt tussen maker, dansers en hun publiek.

Stichting Danskunst Haarlem

Dansgroep Haarlem maakt sinds haar oprichting in 2012 deel uit van Stichting Danskunst Haarlem (voorheen Stichting Dance Act). Deze stichting legt zich toe op het bevorderen en ondersteunen van dans, dansmakers, dansproducties en dansvoorstellingen in Haarlem en wijde omgeving.

danskunst haarlem

Dansen bij Dansgroep Haarlem

Repetities

De dansgroep repeteert iedere zaterdagmiddag van 13.30-17.30 uur in de studio’s van Danshuis Haarlem. 

Toelating

Toetreding tot de groep gebeurt op uitnodiging of na het doen van een auditie. Je bent minimaal 1 seizoen aan de groep verbonden, maar de intentie is om meerdere jaren met dezelfde dansers te werken.

Auditie

Heb je interesse in de groep? Stuur een bericht t.a.v. artistiek leider Haya Maëla voor een auditie of proefrepetitie.

Kosten

Aan het meedansen in de groep zijn geen kosten verbonden.

Alle optredens zijn onbezoldigd.

Informatie

Stuur een bericht