Rob Sjouke

Rob Sjouke

Bestuurslid

Dans maakt je beter


‘Dit danshuis is er niet eentje met halve maatregelen, maar is een thuishaven voor veel jong danstalent uit Haarlem en
daarbuiten!’ Dat waren onder meer enkele woorden die ik eerder schreef over Danshuis Haarlem tijdens de pandemie.

De noodzaak om aan kinderen en jongeren veel aandacht te geven voor het sensopathisch bewegen ofwel zelfkennis door je lijf te kennen, is groter dan ooit.
Dans is van oudsher een natuurlijke uitlaatklep. Als opa van zes kleinkinderen werd ik weer bevestigd in het idee dat elk kind van nature danst, zingt en kleurt! Onze cognitieve aanpak wat schoolbrede educatie betreft, haalt daarvan veel weg door het accent te verhogen op IQ. Daarmee zetten we de EQ, het gevoelsmatig ervaren en toepassen in kleur, geluid en beweging, op een tweede plaats.
Danshuis Haarlem helpt de jeugd weer dichter bij zijn emoties te komen. In Jip en Janneke taal zou je zeggen: “Dans maakt je (weer) beter”.

Als ex-danser bij Het Nationaal Ballet en mijn betrokkenheid nu al twee jaar bij het United Ukrainian Ballet met de slogan ‘You can’t kill the dance!’, maken het verzoek vanuit de Danshuis-leiding om in het bestuur van Danshuis Haarlem te treden, naast een eer ook een uitdaging Haarlem nog meer te voorzien van creativiteit en samenwerking.