Haya Maëla

Haya Maëla

Artistiek leider

In dans gebeurt vaak iets magisch


Al tijdens mijn opleiding aan de Scapino Dansacademie hield ik mij bezig met het maken van choreografieën. In mijn stukken wil ik graag mijn publiek raken en ontroeren. We maken allemaal van alles mee in ons leven, grote gebeurtenissen, kleine verhalen. Maar iedereen gaat daar verschillend mee om. Door die verschillen een podium te geven, ontstaat er een gelaagdheid waar mensen zich in kunnen herkennen. Iedere voorstelling streef ik naar een intensiteit in het moment zelf. Dansers en publiek gaan er beiden open in en geven zich over. En dan gebeurt er vaak iets magisch.

In september 2012 is een lang gekoesterde wens van mij in vervulling gegaan met de oprichting van Dansgroep Haarlem. Al vele jaren maakte ik ad-hoc producties met wisselende groepen dansers. Deze (vaste) groep van semiprofessionele dansers geeft mij de gelegenheid me nog meer te verdiepen in mijn choreografieën, deze choreografieën meer in samenspraak met de dansers te maken, meer op hen af te stemmen. De wisselwerking tussen mijn wereld en die van de dansers, te kijken waar die elkaar raken en waar niet, dat geeft een heel spannend proces, maar ook weer die verbondenheid waar ik blijkbaar naar op zoek ben. Vervolgens gaan we met ons stuk naar ons publiek. Dan is de cirkel rond.

Extra bijzonder voor mij zijn de samenwerkingen die ik hierbij aanga met collega-choreografen, zoals nu met Patricia van Deutekom en in het verleden bijvoorbeeld met Lene van Alten en mijn dochter Sarai Maëla. Samen met iemand iets maken en samen voor de groep staan biedt een andere soort inspiratie. Het daagt me uit meer te delen en af te stemmen, het geeft me een gevoel van steun en biedt tegelijkertijd nieuwe technieken en invalshoeken.

In 2022 ontvingen we van de gemeente Haarlem een grote subsidie om onze ideeën en plannen verder te verwezenlijken. Dat is toch wel een eer en een erkenning van ons Danshuis. Het geeft een extra stimulans om samen met deze prachtige groep dansers verder te werken.