Gezelschap

Maak kennis met Dansgroep Haarlem

Dansgroep Haarlem bestaat op dit moment uit 11 dansers (m/v).  De dansers stellen zich voor

Haya Maëla Artistiek leider / Maker

Al tijdens mijn opleiding aan de Scapino Dansacademie hield ik mij bezig met het maken van choreografieën. Het is voor mij altijd een manier geweest om mijn belevingswereld beter te begrijpen en mij daarmee te verbinden. Het werken met mensen als ‘materiaal’, heeft mij veel inzicht gegeven in het leven, in de psychologie van mensen, in mezelf. De band die daardoor ontstaat met de dansers ervaar ik als heel waardevol. Het geeft mij, samen met mijn gezin, een plek in deze wereld, een gevoel van onderlinge verbondenheid en inspiratie.

In september 2012 is een lang gekoesterde wens van mij in vervulling gegaan met de oprichting van Dansgroep Haarlem. Al vele jaren maakte ik ad-hoc producties met wisselende groepen dansers. Deze (vaste) groep van 14 semi-professionele dansers geeft mij de gelegenheid me nog meer te verdiepen in mijn choreografieën, deze choreografieën meer in samenspraak met de dansers te maken, meer op hen af te stemmen. De wisselwerking tussen mijn wereld en die van de dansers, te kijken waar die elkaar raken en waar niet, dat geeft een heel spannend proces, maar ook weer die verbondenheid waar ik blijkbaar naar op zoek ben. Extra bijzonder voor mij is de samenwerkingen die ik hierbij aanga met collega-choreografen, zoals Damar lamers, Merel Schrama en Christoph Eberl. Samen met iemand iets maken, samen voor de groep staan biedt een andere soort inspiratie, het daagt me uit meer te delen en af te stemmen, het geeft me een gevoel van steun.

 

Damar Lamers Maker

Sinds 2011 ben ik bij Danshuis Haarlem en Haya Maëla terecht gekomen, via Rekha Sietaram. Vanaf dat moment tot nu ervaar ik Danshuis Haarlem als een hele fijne plek… Een creatief thuis.

Voor de eind voorstelling ‘Arthur van Avalon’ startte mijn samenwerking met Haya. Samen maakten wij het volwassen verhaal. De samenwerking ging heel natuurlijk: weinig woorden nodig, er is ruimte voor ieders behoefte en een gezamenlijk begrip over de verschillende aspecten van maken. Vanuit deze samenwerking en de dansers in deze voorstelling was de tijd rijp voor Dansgroep Haarlem.

Dansgroep Haarlem biedt mij als maker de ruimte om echt te onderzoeken. Dit vind ik een belangrijk onderdeel in het maakproces. Ten volste onderzoeken is mogelijk met deze heerlijke groep. Samen zijn ze bereid om voorbij de grenzen te gaan, over hun gêne heen te stappen en gewoon in het diepe te springen. Dat is een groep die je als makers nodig hebt en waaruit prachtige stukken kunnen ontstaan. Daarnaast de privilege mogen hebben om in dit vak samen te maken en ernaar te kijken, elkaar te bevragen, te sparren en inspireren… Wat wil je nog meer?

 

Merel Schrama Maker / Danser

Dans is mij zo dierbaar dat ik het nauwelijks in woorden kan omschrijven. Gevoelens die niet in woorden uit te drukken zijn, laten zich door dans moeiteloos uitbeelden. In mijn lessen probeer ik de levensvreugde die ik uit dans haal aan m’n leerlingen mee te geven, uiteraard altijd met de nodige aandacht voor de technische basis. Sinds 2014 ben ik ook werkzaam als choreografe binnen de groep.

 

Mike Veerman Techniek

Dans geeft me vrijheid. In dans kan ik me losmaken van belemmeringen en het negatieve omzetten in positief, dat vrijheid voor me is. Mijn reden van jarenlange trainen is om mijn bewegingsmogelijkheden te blijven vergroten zodat meer mogelijk is en ik nog vrijer in dans kan zijn. Voordat ik danste was ik iemand die zich veel op de achtergrond hield en niet opviel. Toen ik begon met dansen voelde ik dat de persoon die ik ben daarin goed tot zijn recht kwam. Tot op de dag van vandaag is dans er altijd voor me geweest in goede en slechte tijden en daarom zal ik het blijven doen.

Dansgroep Haarlem biedt me alles wat ik nodig heb. Techniek, tools en tips om mijn kunnen te vergroten. Uitdaging, wat me veel motivatie geeft. Veel mogelijkheden om m’n eigen ei kwijt te kunnen (in improvisatie, zelf maken, oefeningen etc.). Hele fijne mensen die me echt het groepsgevoel geven. Dansgroep Haarlem staat vrijwel gelijk aan mijn kern van reden dat ik dans.

 

Chantal Nieuw Beerta Danser

Waarom ik dans? Ik dans, omdat dansen ontspant en ruimte en uitdaging geeft aan zowel lichaam als geest. Door te dansen worden mijn grenzen verkend, afgetast en verlegd. Het dansen geeft mij de mogelijkheid om een zekere balans te vinden tussen lichaam en geest, wat voor mij altijd een uitdaging blijft en in ontwikkeling en beweging is. Dansen betekent daarom voor mij vrijheid. Deze vrijheid ervaar ik ook in Dansgroep Haarlem. Binnen de groep kan en mag ik zijn wie ik ben, zonder oordeel. Iedereen wordt gewaardeerd om zijn eigen kwaliteiten en inbreng, tegelijkertijd is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Het samen werken aan, repeteren voor en het mede mogen vormgeven van een dansstuk geeft mij energie en heel veel plezier. Het is gewoon fijn, ik word er een blij mens van.

 

Sarai Maëla Danser

Ik dans sinds mijn 10e vrij intensief bij Danshuis Haarlem. Ik begon in de selectie groep en stroomde zo door naar vooropleiding 1 en toen vooropleiding 2. Daarna heb ik een periode op de MBO- dans in Haarlem gezeten. Op dit moment ben ik als freelance danskunstenaar werkzaam. Ik geef les bij Danshuis Haarlem en dans bij DGH en bij adhoc-producties, zoals nu bij Dance Date van het Holland Dansfestival, waar ik in een stuk van Jiri Kylian zal meedansen. Bij DGH voel ik me heel erg thuis. We improviseren heel veel en zijn met de hele groep constant bezig om naar een stuk te werken. Die drive en manier van werken vind ik heel fijn! Het voegt iets toe aan mijn leven omdat ik echt DANS. Dans is niet alleen passen, maar de manier van bewegen en intentie die je met een hechte groep kan neerzetten…

 

Björn van Raaij Danser

Björn_van_Raaij

Na vele onofficiële optredens in de woonkamer, ben ik vanaf mijn 7e op dansles gegaan in het grote Amsterdam. Dansen werd mijn passie en levensdoel. Na vele jaren danslessen te hebben gevolgd heb ik uiteindelijk toch besloten om er niet mijn beroep van te maken. Nu gebruik ik dans vooral om de gekte van de buitenwereld te kunnen begrijpen en te verwerken.

Dans staat voor mij gelijk aan emotie en dans gebruik ik om hiermee om te kunnen gaan. Niet alleen dans, ook andere kunstvormen gebruik ik hiervoor. Kunst heeft naar mijn mening als hoofddoel de kijker te bevragen, te laten twijfelen of te confronteren. Daar probeer ik een stukje aan bij te dragen.

 

Ellen van Reemst Danser

Ellen_van_Reemst

Dansen is voor mij onmisbaar. Na een intensieve dansperiode tijdens mijn schooltijd heb ik  tijdens mijn studietijd even geprobeerd dansen op een lager pitje te zetten, maar tevergeefs. Ik vind het heerlijk om in het dansen op te gaan, alles los te laten en even te ontkomen aan de dagelijkse sleur. Dans geeft mij energie en heel veel plezier.

Toch is zomaar dansen ook weer niet genoeg. Ik vind het fijn om een doel voor ogen te hebben en daarom ben ik ontzettend blij met mijn plek in Dansgroep Haarlem. Met de dansgroep werken we ergens naar toe, proberen we onze techniek te verbeteren en verleggen we de grenzen van ons bewegingsmateriaal. Bovendien vind ik het erg gaaf dat we binnen de dansgroep intensief betrokken worden bij het maakproces, waardoor ook je creativiteit en kwaliteiten als dansmaker de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Daarnaast is de groep voor mij een heel belangrijk onderdeel van Dansgroep Haarlem. Het is een hele hechte groep mensen, waarin iedereen gewaardeerd wordt om hoe hij of zij is. We delen mooie en minder mooie momenten, springen samen in het diepe, leren van elkaar en hebben samen de grootste lol.

Tot slot vind ik het bijzonder om op te merken dat ik door dans mijzelf beter leer kennen. Al weet ik niet precies hoe, dansen geeft mij de mogelijkheid om met een open blik naar alles om mij heen te kijken en de wereld een beetje beter te begrijpen.  En ik vind het ontzettend spannend om datgene dat ik zie in en geleerd heb van de wereld,  zo nu en dan naar buiten te brengen met een optreden, met de hoop dat het op zijn beurt ook weer wat teweeg brengt.

 

Daan van der Es Danser

Op een podium staan is een van mijn grote hobby’s. Ik heb vroeger altijd op het toneel gestaan, tekst geleerd, gerepeteerd en opgevoerd, maar daar ben ik op een gegeven moment mee opgehouden. Vlak na mijn studie werd mij duidelijk dat ik iets miste en begon ik met dansen. Dans werd mijn creatieve uitlaatklep en al snel ben ik bij de dansgroep  begonnen. De combinatie van bewegend uiten wat je wil zeggen en samen werken aan een stuk maakt dansen zo mooi voor mij. Dansen bij Dansgroep Haarlem is een buitenkans om beter te leren bewegen, vrijer te kunnen creëren en meer voor een publiek te staan. Dat is precies wat ik nodig heb.

 

Lisanne Bosman Danser

Voor mij is dansen een manier om even te ontsnappen aan de verplichtingen in het dagelijks leven. Als je danst is de buitenwereld niet meer belangrijk maar zijn alleen je lichaam en de muziek belangrijk. Je wordt meegenomen door de muziek en daardoor denk je niet meer na en voel je hoe je lichaam beweegt. Het perfectioneren van de bewegingen is voor mij bijna een meditatie waarbij mijn lichaam en geest samenwerken op een zeer ontspannen manier.

Naast het lichaam en de muziek is voor mij de groep erg belangrijk. In een groep kan je je laten gaan als de groep jou accepteert en jij de groep accepteert. Om dit te bereiken wordt er bij Dansgroep Haarlem veel aandacht besteed aan het groepsgevoel. Hierdoor is de groep homogeen zonder dat het individu verwaarloosd wordt. Daarom vind ik het heel fijn om in de Dansgroep te dansen. Ik geef aan de groep en de groep geeft aan mij.

 

Chris Elvin Danser

Dans biedt een taal waarmee de binnenwereld van de mens naar buiten kan worden gebracht door beweging. Iets wat niet in woorden, beelden of geluiden uit te drukken is, kan toch worden gecommuniceerd. Daarmee is dans voor mij de ultieme kunstvorm en het mooiste wat het leven te bieden heeft. Dansen in Dansgroep Haarlem is voor mij een prachtige gelegenheid om mijn passie voor moderne dans te uiten in mooie choreografieën samen met een getalenteerde en gevarieerde groep dansers en choreografen.

 

Miriam Kuiper Danser

Na een intensief dansverleden bij de Nationale Ballet Academie en hiermee om 17 jarige leeftijd te zijn gestopt,  bleef het de jaren daarna van binnen kriebelen om toch te mogen en te kunnen dansen. Ik was na de academie erg teleurgesteld, in mezelf, omdat ik het niet in me had om een professioneel klassiek danseres te zijn en iets anders vond ik op dat moment niet goed genoeg. Het duurde voor mij 20 jaar voordat ik opnieuw de stap naar een balletschool waagde. Dit was een jaar geleden, bij Danshuis Haarlem.

Nu dans ik 4 jaar bij Danshuis Haarlem en sinds de oprichting in 2012 ook bij Dansgroep Haarlem. Ik heb mijn passie teruggevonden en kan opnieuw beleven hoe het is om je lichaam te gebruiken als instrument. Voor mij is dat de basis van mezelf. Zo ben ik begonnen vroeger en zo voel ik me verbonden met mezelf, met mijn verleden, met mijn ik. Ik vind het heerlijk om hard te werken in de les en het is puur genieten om een voorstelling te dansen en dan op het podium te staan…de lichten, het publiek, de spanning, de euforie die je met zijn allen beleeft na afloop. Vroeger moest het van mezelf allemaal op het hoogste niveau, tegenwoordig mag ik genieten en het beste uit mezelf halen.
Dat kan bij Danshuis Haarlem.

 

Inge Ruikes Danser

inge-ruikes

 

 

 

 

Tijdens mijn mbo dansopleiding kreeg ik de smaak van het dansen helemaal te pakken. Helaas was ik hierna niet aangenomen op de hbo dansopleiding en ben ik daarom een sport opleiding gaan doen. Na een jaar niet gedanst te hebben, en mijn oud-klasgenoten van de dansopleiding had zien dansen bij hun eindvoorstelling, kreeg ik de ingeving ook weer te gaan dansen. Ik kwam snel terecht bij Danshuis Haarlem en de Dansgroep. Ik heb helemaal mijn plek gevonden en kan binnen mijn eigen mogelijkheden groeien en dat vind ik erg fijn.

Dansen is voor mij echt een uitlaatklep ik kan er mijn gevoel in kwijt. Ik vind het mooi om mijn lichaam als (dans)instrument te gebruiken en op te gaan in de bewegingen. Binnen de dansgroep hangt een erg fijne sfeer, iedereen is anders en dat maakt de groep erg leuk en leerzaam.

 

Christoph Eberl Maker / Danser

Christoph_Eberl

In het moment bewegen, oprecht zijn en luisterend naar jezelf, naar je lichaam, naar je gevoel, vertrouwen dat het volgende moment gaat komen en zo blijf je doorgaan. De ervaring opdoen en dichter bij jezelf komen. Van daaruit verder gaan dan je durft en jezelf verliezen om op een nieuwe manier jezelf tegen te komen. Het is de natuurlijk puls in me, als ik in beweging sta, ben ik dans, mijn lichaam beweegt zelfs in stilte, het blijft maar bewegen. Bestaan wordt beweging, beweging wordt dans, dans wordt bestaan. Het verlangen om te bestaan is mijn dans.