Gezelschap

Haya Maëla Artistiek leider / Maker

Al tijdens mijn opleiding aan de Scapino Dansacademie hield ik mij bezig met het maken van choreografieën. Het is voor mij altijd een manier geweest om de wereld beter te begrijpen en mij daarmee te verbinden. Het werken met mensen als ‘materiaal’, heeft mij veel inzicht gegeven in het leven, in de psychologie van mensen, in mezelf. De band die daardoor ontstaat met de dansers ervaar ik als heel waardevol. Het geeft mij, samen met mijn gezin, een plek in deze wereld, een gevoel van onderlinge verbondenheid en inspiratie.

In september 2012 is een lang gekoesterde wens van mij in vervulling gegaan met de oprichting van Dansgroep Haarlem. Al vele jaren maakte ik ad-hoc producties met wisselende groepen dansers. Deze (vaste) groep van 9 semi-professionele dansers geeft mij de gelegenheid me nog meer te verdiepen in mijn choreografieën, deze choreografieën meer in samenspraak met de dansers te maken, meer op hen af te stemmen. De wisselwerking tussen mijn wereld en die van de dansers, te kijken waar die elkaar raken en waar niet, dat geeft een heel spannend proces, maar ook weer die verbondenheid waar ik blijkbaar naar op zoek ben. Extra bijzonder voor mij is de samenwerkingen die ik hierbij aanga met collega-choreografen, zoals Susan Hoogbergen. Samen met iemand iets maken, samen voor de groep staan biedt een andere soort inspiratie, het daagt me uit meer te delen en af te stemmen, het geeft me een gevoel van steun en biedt tegelijkertijd nieuwe inspiratie.

 

Lene van Alten Assistent choreograaf

Dans is voor mij de ultieme uitdaging om alles uit mezelf te halen. De combinatie van fysieke training met de kwetsbaarheid van de persoonlijke/mentale diepgang is wat me zo ontzettend fascineert. 
 
Vanaf het moment dat ik had gekozen om voor de dans te gaan i.p.v. badminton heb ik het niet meer los gelaten. Ik heb mijn vooropleiding bij Danshuis Haarlem gedaan. Vervolgens heb ik anderhalf dans gestudeerd in Parijs, daarna werd ik aangenomen bij Artez Bachelor of Dance. Nu zit ik in mijn laatste jaar en als afstudeer stage vervul ik de rol van assistent choreograaf van Haya Maëla. Deze rol is heel nieuw voor mij en ik leer er ontzettend veel van. Het werken met en geinspireerd raken door de dansers is een van mijn favoriete aspecten. Zelf heb ik ooit ook gedanst in de Dansgroep en nu mag ik juist meer meemaken van wat er achter de schermen gebeurt om een nieuwe productie te organiseren. 
 
 

Mike Veerman Techniek

Dans geeft me vrijheid. In dans kan ik me losmaken van belemmeringen en het negatieve omzetten in positief, dat vrijheid voor me is. Mijn reden van jarenlange trainen is om mijn bewegingsmogelijkheden te blijven vergroten zodat meer mogelijk is en ik nog vrijer in dans kan zijn. Voordat ik danste was ik iemand die zich veel op de achtergrond hield en niet opviel. Toen ik begon met dansen voelde ik dat de persoon die ik ben daarin goed tot zijn recht kwam. Tot op de dag van vandaag is dans er altijd voor me geweest in goede en slechte tijden en daarom zal ik het blijven doen.

Dansgroep Haarlem biedt me alles wat ik nodig heb. Techniek, tools en tips om mijn kunnen te vergroten. Uitdaging, wat me veel motivatie geeft. Veel mogelijkheden om m’n eigen ei kwijt te kunnen (in improvisatie, zelf maken, oefeningen etc.). Hele fijne mensen die me echt het groepsgevoel geven. Dansgroep Haarlem staat vrijwel gelijk aan mijn kern van reden dat ik dans.

 

Chantal Nieuw Beerta Danser

chantal_nieuw_beerta

Waarom ik dans? Ik dans, omdat dansen ontspant en ruimte en uitdaging geeft aan zowel lichaam als geest. Door te dansen worden mijn grenzen verkend, afgetast en verlegd. Het dansen geeft mij de mogelijkheid om een zekere balans te vinden tussen lichaam en geest, wat voor mij altijd een uitdaging blijft en in ontwikkeling en beweging is. Dansen betekent daarom voor mij vrijheid. Deze vrijheid ervaar ik ook in Dansgroep Haarlem. Binnen de groep kan en mag ik zijn wie ik ben, zonder oordeel. Iedereen wordt gewaardeerd om zijn eigen kwaliteiten en inbreng, tegelijkertijd is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Het samen werken aan, repeteren voor en het mede mogen vormgeven van een dansstuk geeft mij energie en heel veel plezier. Het is gewoon fijn, ik word er een blij mens van.

 

Sarai Maëla Danser

Ik dans sinds mijn 10e vrij intensief bij Danshuis Haarlem. Ik begon in de selectie groep en stroomde zo door naar vooropleiding 1 en toen vooropleiding 2. Daarna heb ik een periode op de MBO- dans in Haarlem gezeten. Op dit moment ben ik als freelance danskunstenaar werkzaam. Ik geef les bij Danshuis Haarlem en dans bij DGH en bij adhoc-producties, zoals nu bij Dance Date van het Holland Dansfestival, waar ik in een stuk van Jiri Kylian zal meedansen. Bij DGH voel ik me heel erg thuis. We improviseren heel veel en zijn met de hele groep constant bezig om naar een stuk te werken. Die drive en manier van werken vind ik heel fijn! Het voegt iets toe aan mijn leven omdat ik echt DANS. Dans is niet alleen passen, maar de manier van bewegen en intentie die je met een hechte groep kan neerzetten…

 

Björn van Raaij Danser

Na vele onofficiële optredens in de woonkamer, ben ik vanaf mijn 7e op dansles gegaan in het grote Amsterdam. Dansen werd mijn passie en levensdoel. Na vele jaren danslessen te hebben gevolgd heb ik uiteindelijk toch besloten om er niet mijn beroep van te maken. Nu gebruik ik dans vooral om de gekte van de buitenwereld te kunnen begrijpen en te verwerken.

Dans staat voor mij gelijk aan emotie en dans gebruik ik om hiermee om te kunnen gaan. Niet alleen dans, ook andere kunstvormen gebruik ik hiervoor. Kunst heeft naar mijn mening als hoofddoel de kijker te bevragen, te laten twijfelen of te confronteren. Daar probeer ik een stukje aan bij te dragen.

 

Ellen van Reemst Danser

Dansen is voor mij onmisbaar. Na een intensieve dansperiode tijdens mijn schooltijd heb ik  tijdens mijn studietijd even geprobeerd dansen op een lager pitje te zetten, maar tevergeefs. Ik vind het heerlijk om in het dansen op te gaan, alles los te laten en even te ontkomen aan de dagelijkse sleur. Dans geeft mij energie en heel veel plezier.

Toch is zomaar dansen ook weer niet genoeg. Ik vind het fijn om een doel voor ogen te hebben en daarom ben ik ontzettend blij met mijn plek in Dansgroep Haarlem. Met de dansgroep werken we ergens naar toe, proberen we onze techniek te verbeteren en verleggen we de grenzen van ons bewegingsmateriaal. Bovendien vind ik het erg gaaf dat we binnen de dansgroep intensief betrokken worden bij het maakproces, waardoor ook je creativiteit en kwaliteiten als dansmaker de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Daarnaast is de groep voor mij een heel belangrijk onderdeel van Dansgroep Haarlem. Het is een hele hechte groep mensen, waarin iedereen gewaardeerd wordt om hoe hij of zij is. We delen mooie en minder mooie momenten, springen samen in het diepe, leren van elkaar en hebben samen de grootste lol.

Tot slot vind ik het bijzonder om op te merken dat ik door dans mijzelf beter leer kennen. Al weet ik niet precies hoe, dansen geeft mij de mogelijkheid om met een open blik naar alles om mij heen te kijken en de wereld een beetje beter te begrijpen.  En ik vind het ontzettend spannend om datgene dat ik zie in en geleerd heb van de wereld,  zo nu en dan naar buiten te brengen met een optreden, met de hoop dat het op zijn beurt ook weer wat teweeg brengt.

 

Daan van der Es Danser

Op een podium staan is een van mijn grote hobby’s. Ik heb vroeger altijd op het toneel gestaan, tekst geleerd, gerepeteerd en opgevoerd, maar daar ben ik op een gegeven moment mee opgehouden. Vlak na mijn studie werd mij duidelijk dat ik iets miste en begon ik met dansen. Dans werd mijn creatieve uitlaatklep en al snel ben ik bij de dansgroep  begonnen. De combinatie van bewegend uiten wat je wil zeggen en samen werken aan een stuk maakt dansen zo mooi voor mij. Dansen bij Dansgroep Haarlem is een buitenkans om beter te leren bewegen, vrijer te kunnen creëren en meer voor een publiek te staan. Dat is precies wat ik nodig heb.

 

Roby Roest Danser

Ik dans omdat ik me dan het dichts bij mezelf en m’n eigen lichaam voel. Dans is voor mij genieten, vrij zijn en communiceren. 

Naast de danslessen die ik geef is dansgroep Haarlem een plek waar ik zelf kan dansen, iets wat ik dus heel graag doe. Met de gemotiveerde dansers en choreografen bouwen we mooie voorstellingen op waarmee we hopen het publiek om een nieuwe manier te verrassen en te raken. 

 

Miriam Kuiper Danser

Miriam_kuipers

Na een intensief dansverleden bij de Nationale Ballet Academie en hiermee om 17 jarige leeftijd te zijn gestopt,  bleef het de jaren daarna van binnen kriebelen om toch te mogen en te kunnen dansen. Ik was na de academie erg teleurgesteld, in mezelf, omdat ik het niet in me had om een professioneel klassiek danseres te zijn en iets anders vond ik op dat moment niet goed genoeg. Het duurde voor mij 20 jaar voordat ik opnieuw de stap naar een balletschool waagde. Dit was een jaar geleden, bij Danshuis Haarlem.

Nu dans ik 4 jaar bij Danshuis Haarlem en sinds de oprichting in 2012 ook bij Dansgroep Haarlem. Ik heb mijn passie teruggevonden en kan opnieuw beleven hoe het is om je lichaam te gebruiken als instrument. Voor mij is dat de basis van mezelf. Zo ben ik begonnen vroeger en zo voel ik me verbonden met mezelf, met mijn verleden, met mijn ik. Ik vind het heerlijk om hard te werken in de les en het is puur genieten om een voorstelling te dansen en dan op het podium te staan…de lichten, het publiek, de spanning, de euforie die je met zijn allen beleeft na afloop. Vroeger moest het van mezelf allemaal op het hoogste niveau, tegenwoordig mag ik genieten en het beste uit mezelf halen. Dat kan bij Danshuis Haarlem.

 

Rimke Saan Danser

Sinds ik ben afgestudeerd aan de docent dans opleiding van kunstacademie ArtEZ geef ik intensief les op (dans)scholen. Ik dans met veel plezier met kinderen, tieners en volwassenen. Ik kan ontzettend genieten van de groei en ontwikkeling die ik zie bij leerlingen. Lesgeven is mijn passie, maar ik miste waar het ooit was begonnen. Dansen voor mezelf.  Als jong meisje ben ik begonnen en ik danste elke middag na school. Voor mij is dansen opgaan in muziek en bewegingen. Niet nadenken, maar doen. De controle verliezen. Het vertellen van een verhaal met mijn lichaam. 

Dit jaar ben ik daarom gestart bij Dansgroep Haarlem. Een plek waar ik weer de kans krijg om zélf te dansen tussen en samen met hele getalenteerde en creatieve dansers. Een plek waar ik me nu al thuis voel.

 

Jason Vayro Danser

Daar stond ik, als klein jongetje, niet ouder dan 13 jaar. Te swingen, te springen, in de warmte van Italië. Aanmoedigende stemmen om mij heen, met ik in het middelpunt. Mijn lichaam volgt het ritme met dynamische vormen als uitlaatklep. Na het feest kwamen er twee mensen op mij af met een glimlach. “Wat heb je goed gedanst!” Na de feestelijke avond was het duidelijk. Ik moet wat met dans gaan doen! 

Met heel veel liefde ben ik naar theater- en dansscholen gegaan die mij dat konden leren. Maar dat was niet genoeg! YouTube gaf toegang tot een volle lading aan coole dansclips. Snel door een editing programma heen en daar stond ik te kijken, observerend naar het scherm. Stapje voor stapje spiegelde ik zijn lichaam, totdat ik op volle snelheid het voor de spiegel kon dansen. 

Jaren gingen voorbij tot ik op mijn 18 de een opleiding mocht uitkiezen. Ik moest iets kiezen dat het meest bij mijn hart lag, waar ik vurige passie bij voelde, waar ik enthousiast van werd en met anderen wilde delen. Er was maar één type opleiding die aan die voorwaarden voldeed. Vijf jaar later ben ik afgestudeerd als Dans Docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. 

Als performer is het mijn doel je mee te nemen in mijn flow van bewegingen. Ik hoop in mijn performance een vorm van emotie los te maken bij de kijker.

Dansgroep Haarlem biedt mij een plek voor expressiviteit in een groep van eerlijke mensen waar je enthousiast van wordt.

Comments are closed.