Gezelschap

Haya Maëla Artistiek leider / Maker

Al tijdens mijn opleiding aan de Scapino Dansacademie hield ik mij bezig met het maken van choreografieën. In mijn stukken wil ik graag mijn publiek raken en ontroeren. We maken allemaal van alles mee in ons leven, grote gebeurtenissen, kleine verhalen. Maar iedereen gaat daar verschillend mee om. Door die verschillen een podium te geven, ontstaat er een gelaagdheid waar mensen zich in kunnen herkennen. Iedere voorstelling streef ik naar een intensiteit in het moment zelf. Dansers en publiek gaan er beiden open in en geven zich over. En dan gebeurt er vaak iets magisch.

In september 2012 is een lang gekoesterde wens van mij in vervulling gegaan met de oprichting van Dansgroep Haarlem. Al vele jaren maakte ik ad-hoc producties met wisselende groepen dansers. Deze (vaste) groep van semi-professionele dansers geeft mij de gelegenheid me nog meer te verdiepen in mijn choreografieën, deze choreografieën meer in samenspraak met de dansers te maken, meer op hen af te stemmen. De wisselwerking tussen mijn wereld en die van de dansers, te kijken waar die elkaar raken en waar niet, dat geeft een heel spannend proces, maar ook weer die verbondenheid waar ik blijkbaar naar op zoek ben. Vervolgens gaan we met ons stuk naar ons publiek. Dan is de cirkel rond.

Extra bijzonder voor mij zijn de samenwerkingen die ik hierbij aanga met collega-choreografen, zoals nu met Lene van Alten en mijn dochter Sarai Maëla. Samen met iemand iets maken en samen voor de groep staan biedt een andere soort inspiratie, het daagt me uit meer te delen en af te stemmen, het geeft me een gevoel van steun en biedt tegelijkertijd nieuwe technieken en invalshoeken.

In juli 2022 kreeg ik te horen dat ik een grote subsidie mocht ontvangen van de gemeente Haarlem om mijn ideeën en plannen verder te verwezenlijken. Een eer en een erkenning. Het geeft een extra stimulans om samen met deze prachtige groep dansers verder te werken!

 

Lene van Alten Docent / Gastchoreograaf

Dans is voor mij de ultieme uitdaging om alles uit mezelf te halen. De combinatie van fysieke training met de kwetsbaarheid van de persoonlijke/mentale diepgang is wat me zo ontzettend fascineert. 
 
Vanaf het moment dat ik had gekozen om voor de dans te gaan i.p.v. badminton heb ik het niet meer los gelaten. Ik heb mijn vooropleiding bij Danshuis Haarlem gedaan. Vervolgens heb ik anderhalf dans gestudeerd in Parijs, daarna werd ik aangenomen bij Artez Bachelor of Dance. Inmiddels ben ik afgestudeerd en geef ik de groep regelmatig een techniekles en maak ik materiaal voor een voorstelling. Deze rol is heel nieuw voor mij en ik leer er ontzettend veel van. Het werken met en geinspireerd raken door de dansers is een van mijn favoriete aspecten. Zelf heb ik ooit ook gedanst in de Dansgroep en nu mag ik juist meer meemaken van wat er achter de schermen gebeurt om een nieuwe productie te organiseren. 
 

Sarai Maëla Danser / gastchoreograaf

Ik dans sinds mijn 10e vrij intensief bij Danshuis Haarlem. Ik begon in de selectie groep en stroomde zo door naar vooropleiding 1 en toen vooropleiding 2. Daarna heb ik een periode op de MBO- dans in Haarlem gezeten. Op dit moment ben ik als freelance danskunstenaar werkzaam. Ik geef les bij Danshuis Haarlem en dans bij DGH en bij adhoc-producties, zoals nu bij Dance Date van het Holland Dansfestival, waar ik in een stuk van Jiri Kylian zal meedansen. Bij DGH voel ik me heel erg thuis. We improviseren heel veel en zijn met de hele groep constant bezig om naar een stuk te werken. Die drive en manier van werken vind ik heel fijn! Het voegt iets toe aan mijn leven omdat ik echt DANS. Dans is niet alleen passen, maar de manier van bewegen en intentie die je met een hechte groep kan neerzetten…

Voor Dagboek 44 45 heb ik samen met Haya de choreografie gemaakt voor de Haarlemse gastgroep.

Met de voorstelling IBU1 kan ik helaas niet meedansen, maar ik ben wel betrokken bij het maakproces. Gelukkig ben ik er weer bij in juni, bij IBU2

 

Chantal Nieuw Beerta Danser

chantal_nieuw_beerta

Waarom ik dans? Ik dans, omdat dansen ontspant en ruimte en uitdaging geeft aan zowel lichaam als geest. Door te dansen worden mijn grenzen verkend, afgetast en verlegd. Het dansen geeft mij de mogelijkheid om een zekere balans te vinden tussen lichaam en geest, wat voor mij altijd een uitdaging blijft en in ontwikkeling en beweging is. Dansen betekent daarom voor mij vrijheid. Deze vrijheid ervaar ik ook in Dansgroep Haarlem. Binnen de groep kan en mag ik zijn wie ik ben, zonder oordeel. Iedereen wordt gewaardeerd om zijn eigen kwaliteiten en inbreng, tegelijkertijd is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Het samen werken aan, repeteren voor en het mede mogen vormgeven van een dansstuk geeft mij energie en heel veel plezier. Het is gewoon fijn, ik word er een blij mens van.

 

Daan van der Es Danser

Op een podium staan is een van mijn grote hobby’s. Ik heb vroeger altijd op het toneel gestaan, tekst geleerd, gerepeteerd en opgevoerd, maar daar ben ik op een gegeven moment mee opgehouden. Vlak na mijn studie werd mij duidelijk dat ik iets miste en begon ik met dansen. Dans werd mijn creatieve uitlaatklep en al snel ben ik bij de dansgroep  begonnen. De combinatie van bewegend uiten wat je wil zeggen en samen werken aan een stuk maakt dansen zo mooi voor mij. Dansen bij Dansgroep Haarlem is een buitenkans om beter te leren bewegen, vrijer te kunnen creëren en meer voor een publiek te staan. Dat is precies wat ik nodig heb.

 

Roby Roest Danser

Ik dans omdat ik me dan het dichts bij mezelf en m’n eigen lichaam voel. Dans is voor mij genieten, vrij zijn en communiceren. 

Naast de danslessen die ik geef is Dansgroep Haarlem een plek waar ik zelf kan dansen, iets wat ik dus heel graag doe. Met de gemotiveerde dansers en choreografen bouwen we mooie voorstellingen op waarmee we hopen het publiek om een nieuwe manier te verrassen en te raken. 

 

Mischa Forceville Danser

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 98ed4994-8525-42c2-92e2-b69fe10ffd0b-1024x1024.jpg

 

Dans is voor mij de mogelijkheid mijn gedachten even uit te zetten en mijn lichaam de bewegingen en muziek te laten voelen. Het geeft mij de kans lichaam en geest te ontladen en op te laden.


Na al mijn hele leven op allerlei muziek en in alle mogelijke kleding door de kamer te hebben gezwierd, ben ik op mijn 7e begonnen met het volgen van klassieke en moderne ballet lessen. Na een jaar dansvakopleiding op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag op mijn 12e had ik even een pauze nodig van het dansen. Na een hele tijd opzoek te zijn geweest naar de juiste plek om van dansen weer mijn passie te maken ben ik uiteindelijk eind 2019 bij Danshuis Haarlem terecht gekomen. 
De onwijs liefdevolle, creatieve en altijd positieve sfeer maakte dat ik meteen helemaal op mijn plek zat en de liefde voor dans weer terugvond. Anderhalf jaar later kreeg ik de kans mee te doen aan de productie ‘Dagboek 44-45’ van Dansgroep Haarlem. Na een hele lange tijd stond ik eindelijk weer met dans op het toneel en wist ik het zeker: dans mag ik nooit meer ‘op pauze zetten’.
 
Dansen in het algemeen, maar vooral het dansen bij DGH daagt mij uit het denken even stop te zetten en mijn lichaam toe te laten de muziek te voelen. Het daagt mij uit fouten te maken, onbeschaamd nieuwe bewegingen uit proberen en niet alleen samen te dansen, maar ook samen te creëren.
 

Rimke Saan Danser

Sinds ik ben afgestudeerd aan de docent dans opleiding van kunstacademie ArtEZ geef ik intensief les op (dans)scholen. Ik dans met veel plezier met kinderen, tieners en volwassenen. Ik kan ontzettend genieten van de groei en ontwikkeling die ik zie bij leerlingen. Lesgeven is mijn passie, maar ik miste waar het ooit was begonnen. Dansen voor mezelf.  Als jong meisje ben ik begonnen en ik danste elke middag na school. Voor mij is dansen opgaan in muziek en bewegingen. Niet nadenken, maar doen. De controle verliezen. Het vertellen van een verhaal met mijn lichaam. 

Vorig jaar ben ik daarom gestart bij Dansgroep Haarlem. Een plek waar ik weer de kans krijg om zélf te dansen tussen en samen met hele getalenteerde en creatieve dansers. Een plek waar ik me al helemaal thuis voel.

Tijdens de voorstelling Dagboek 44 45 was ik de understudy van Sarai, die de rol van Hetty danst. Ik heb deze rol gedanst in het Oranjehotel, Den Haag. 

 

Oliver Wilkins Danser

Dansen is voor mij een manier van expressie. Ik kan er altijd op vertrouwen, ik kan me relaxen en op mezelf letten, maar nog altijd super gefocust en alert. Ik kan mijn hoofd leeg maken and just be there in the moment! Dansgroep Haarlem is niet gewoon een groep, het is een familie, een familie vol met geïnspireerde en getalenteerde dansers. Ik ben vrij nieuw in de dansgroep en het voelt alsof ik iedereen al jaren ken. Je wordt uitgedaagd om je creativiteit en talenten te uiten. Je bent niet gewoon aan het dansen, je bent aan het ontwikkelen en leren, je bent je eigen lichaam beter aan het leren kennen. Na een zware dag weet ik dat ik altijd op dansen kan vertrouwen, en lekkere muziek op kan zetten, zodat ik helemaal los kan gaan en alle negativiteit weg kan dansen.

 

Emma Deen Danser

Ik dans omdat het me kracht geeft. Omdat ik als ik dans iets anders kan voelen dan wat er in mijn hoofd gebeurt. Ik hou ervan mezelf te pushen en mijn grenzen te verkennen. Dans helpt mij grip te krijgen op het dagelijks leven en me vrij te voelen in mijn lichaam.
Sinds mijn vijfde dans in met veel plezier bij Danshuis Haarlem. Danshuis is voor mij echt een veilige plek. Ik dans in de hoogste klas van de vooropleiding en sinds kort ook bij Dansgroep Haarlem.
Dansgroep geeft mij de kans om mee te werken aan betekenisvolle producties met een fijne groep mensen. Het is een manier van verbinden, maar gaat ook over het ontdekken van mijzelf. Als woorden niet voldoen, is er altijd nog dans.

 

Floor Dekker Danser

Dansen betekent voor mij lucht, contact en energie. In het dagelijkse leven zet ik mij in voor mensenrechten. Dans geeft mij de soms broodnodige lucht: het doet me spelen, uitdagen, proberen, falen, opnieuw proberen en groeien. Daarnaast houd ik van de wisselwerking van contact en energie met mijn mededansers en met het publiek.
Bij Dansgroep Haarlem vind ik een fijne vrije ruimte voor dansers. Iedere danser, van welke leeftijd of dansachtergrond dan ook, wordt uitgedaagd te creëren, contact te maken en over te brengen. Waardoor een enorme energie ontstaat rond een voorstelling: heerlijk!

 

Miriam Kuiper Danser

Miriam_kuipers

Na een intensief dansverleden bij de Nationale Ballet Academie en hiermee om 17 jarige leeftijd te zijn gestopt,  bleef het de jaren daarna van binnen kriebelen om toch te mogen en te kunnen dansen. Ik was na de academie erg teleurgesteld, in mezelf, omdat ik het niet in me had om een professioneel klassiek danseres te zijn en iets anders vond ik op dat moment niet goed genoeg. Het duurde voor mij 20 jaar voordat ik opnieuw de stap naar een balletschool waagde. Dit was een jaar geleden, bij Danshuis Haarlem.

Nu dans ik alweer vele jaren bij Danshuis Haarlem en sinds de oprichting in 2012 ook bij Dansgroep Haarlem. Ik heb mijn passie teruggevonden en kan opnieuw beleven hoe het is om je lichaam te gebruiken als instrument. Voor mij is dat de basis van mezelf. Zo ben ik begonnen vroeger en zo voel ik me verbonden met mezelf, met mijn verleden, met mijn ik. Ik vind het heerlijk om hard te werken in de les en het is puur genieten om een voorstelling te dansen en dan op het podium te staan…de lichten, het publiek, de spanning, de euforie die je met zijn allen beleeft na afloop. Vroeger moest het van mezelf allemaal op het hoogste niveau, tegenwoordig mag ik genieten en het beste uit mezelf halen. Dat kan bij Danshuis Haarlem.

 

Fenne Folkersma Kok Danser

Dans is voor mij hoe ik het leven vier.
Als ik dans kan ik de wereld even pauzeren en mij volledig focussen op hier en nu. Ik kan mijn hoofd ermee leegmaken en genieten van de vrijheid en mogelijkheden van mijn lichaam. Als ik dans voel ik me sterk en energiek, maar ook gevoelig en kwetsbaar. Ik dans al sinds mijn eerste stapjes en heb genoten van mijn Vooropleiding Dans aan Dansacademie ArtEZ, maar ik wilde dans houden als hobby, niet als verplichting of werk. Daarom dans ik nu weer “gewoon” in de gevorderde lessen bij DCU en voel ik me vereerd om ook bij Dansgroep Haarlem te mogen dansen, waar ik uitgedaagd word. Ik ben dan ook dolgelukkig dat ik ondanks een chronische ziekte nu weer wekelijks het leven kan vieren met de beste hobby die ik kan bedenken: dans!

 

Marloes Ravensbergen Danser

Dans geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid. Het is het moment dat je uit het hoofd gaat en in het lijf. Als klein meisje was dans al onmisbaar in mijn leven. Ik deed niets liever. Ik begon met 2 hiphop uurtjes dans in de week. Ik vond het geweldig. Ik wist eigenlijk toen al dat ik iets met dans wilde gaan doen. Maar om serieus aangenomen te worden voor een opleiding moest ik ook ballet techniek en moderne dans beheersen. Dit was het moment dat ik bij Danshuis Haarlem kwam. Hier heb ik in de lessen van Haya mijn eerste stappen in ballet en moderne dans gezet. Dit is waar ik meer over wilde weten en uiteindelijk mijn beroep van wilde maken. Ik ben na de vooropleiding bij Haya naar het Nova college dans gegaan in Haarlem. Hier heb ik een hele fijne tijd gehad. Daarna ben ik door gaan studeren op Codarts hoge school voor de kunsten in Rotterdam. Hier heb ik vier jaar lang een verdiepende slag mogen maken als het gaat om dans. Dit was heel pittig. Theorie en praktijk kwamen hier echt samen en dat was soms hard doorwerken tot in de late uurtjes. Maar hierdoor ben ik wel de docent geworden die ik wilde zijn met alle kennis van dien. Naast dat dans nu mijn beroep is en een manier van training van het lichaam, is dans voor mij nog altijd dat gevoel van ultieme vrijheid! Dat is waarom ik dans het liefst nog iedere dag doe en ook zelf als danser op het podium wil staan. Dat kan bij Dansgroep Haarlem.

 

Ellen van Reemst Danser

Dansen is voor mij onmisbaar. Na een intensieve dansperiode tijdens mijn schooltijd heb ik tijdens mijn studietijd even geprobeerd dansen op een lager pitje te zetten, maar tevergeefs. Ik vind het heerlijk om in het dansen op te gaan, alles los te laten en even te ontkomen aan de dagelijkse sleur. Dans geeft mij energie en heel veel plezier.

Toch is zomaar dansen ook weer niet genoeg. Ik vind het fijn om een doel voor ogen te hebben en daarom ben ik ontzettend blij met mijn plek in Dansgroep Haarlem. Met de dansgroep werken we ergens naar toe, proberen we onze techniek te verbeteren en verleggen we de grenzen van ons bewegingsmateriaal. Bovendien vind ik het erg gaaf dat we binnen de dansgroep intensief betrokken worden bij het maakproces, waardoor ook je creativiteit en kwaliteiten als dansmaker de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Daarnaast is de groep voor mij een heel belangrijk onderdeel van Dansgroep Haarlem. Het is een hele hechte groep mensen, waarin iedereen gewaardeerd wordt om hoe hij of zij is. We delen mooie en minder mooie momenten, springen samen in het diepe, leren van elkaar en hebben samen de grootste lol.

Tot slot vind ik het bijzonder om op te merken dat ik door dans mijzelf beter leer kennen. Al weet ik niet precies hoe, dansen geeft mij de mogelijkheid om met een open blik naar alles om mij heen te kijken en de wereld een beetje beter te begrijpen.  En ik vind het ontzettend spannend om datgene dat ik zie in en geleerd heb van de wereld,  zo nu en dan naar buiten te brengen met een optreden, met de hoop dat het op zijn beurt ook weer wat teweeg brengt.

Op dit moment ben ik met zwangerschapsverlof, maar daarna kom ik heel graag weer terug!

 

Comments are closed.