Dansgroep

groepsfoto Dansgroep Haarlem, mei 2015

Dansgroep Haarlem

Dansgroep Haarlem is een eigentijds modern dansgezelschap van semi-professionele dansers. De producties zijn vernieuwend, prikkelend, ontroerend en tonen veel zeggingskracht door persoonlijke inbreng van de dansers zelf. Door middel van improvisatie onderzoeken de dansers de meerdere lagen onder een thema en wordt dansmateriaal gemaakt. Artistiek leider Haya Maëla gebruikt dit materiaal voor haar eigenzinnige choreografieën, vaak op inspirerende locaties.

Naast voorstellingen in het theater, verzorgt Dansgroep Haarlem ook optredens op maat voor bijzondere gelegenheden. Denk hierbij aan een bedrijfsfeest, presentatie, bruiloft of opening.

Repetities

De dansgroep repeteert iedere zaterdagmiddag van 14.00-18.00 uur. Regelmatig wordt ook op donderdagavond gewerkt, na de gezamenlijke moderne les. Als je danser bent van de groep volg je naast de repetities minimaal twee techniek lessen per week: bij voorkeur klassiek ballet en moderne dans.

Projecten

Seizoen 2018/2019:

> Dansgroep Haarlem werkt in oktober mee aan een groot concert in de voormalige gevangenis in Haarlem, De Koepel.

> DGH werkt aan De Herberg 2.0, waarbij de essentie van het oorspronkelijke stuk blijft bestaan, maar het dansmateriaal zal worden vernieuwd. Doel is om meerdere doelgroepen te bereiken, zoals ouderen, studenten aan dansvakopleidingen, mensen met een beperking. Speeltijd vanaf april 2019.

Seizoen 2017/2018:

> Dansgroep Haarlem start het seizoen wegens groot succes met de reprise van AYAH.

> In oktober brengt de groep samen met De Viooldiva’s en nog 40 dansers van Danshuis Haarlem een groot concert in De Koepel: Bartok in de Bajes

> In december werkt de groep mee aan de grote productie I Love Xmas in de Philharmonie, onder leiding van partner theatergroep Eglentier.

> Vanaf januari wordt gerepeteerd voor de grote voorstelling De Rode Schildpad in de stadsschouwburg in juni. Haya Maëla brengt dit bijzondere verhaal samen met de Dansvooropleiding Haarlem en alle dansers van Danshuis Haarlem.

Seizoen 2015/2016:

> DGH werkt aan de reprise van De Herberg, met een eerste voorstelling op 26 november 2015

> Dansgroep Haarlem bereidt samen met Stichting Dance Act een project voor i.h.k.v. de vluchtelingenproblematiek. Het idee is om de choreografieën De Herberg en Melilla samen op te voeren voor diverse doelgroepen, zoals maatschappelijk bewuste burgers, vrijwilligers en medewerkers van vluchteling-organisaties, leerlingen van scholen, vluchtelingen, omwonenden van opvangcentra. Uitgangspunt bij dit project is om danskunst als instrument te gebruiken om communicatie tussen en bewustzijn van de diverse groepen te bevorderden en te vergroten. De voorstellingen zullen plaatsvinden vanaf februari 2016.

> Een aantal dansers van DGH werkt mee aan de voorstelling I Love Top Pop van theatergroep Eglentier. Voorstellingen: 10, 11 en 12 december 2015 in het Patronaat, Haarlem

> In de maand januari 2016 komt choreografe/danseres Gabriela Carrera over uit haar geboorteland Mexico om 4 weken intensief te werken met de dansers van DGH. Zij zal een choreografie met hen maken.

> DGH is voor dit seizoen wederom gevraagd door diverse partijen om hun medewerking te verlenen aan diverse voorstellingen, zoals Koor Lokaal dat weer een opera brengt in juli 2016 en de Botanische tuin in Kralingen, waar DGH al diverse malen heeft opgetreden.

Seizoen 2013/2014:

> Dansgroep Haarlem werkt mee aan het jubileumfestival van de Haarlemse theatergroep Eglentier in oktober 2013. N.a.v. een qoute van Shakespeare nodigt de theatergroep diverse kunstenaars uit vanuit verschillende disciplines om gezamenlijk een ‘ode aan de kunst’ te brengen.

> De dansgroep brengt in januari 2014 Vier duetten. 8 dansers maken 4 duetten, aan de hand van de vraag: ‘Waar ben ik?’.

> Gastchoreograaf Jason de Witt (docent/choreograaf aan de AHK) maakt een stuk met de gehele groep. Première 23 mei 2014.

> 5 dansers van de groep werken mee aan de voorstelling van Danshuis Haarlem op 12 en 13 april, ‘Pijlmeisje en de Geesthonden’, met de choreografie ‘Paarden’.

> De dansgroep gaat samenwerken met het Haarlemse Koor Lokaal. Zij hebben de groep uitgenodigd om een dansbijdrage te leveren aan hun nieuwste productie, de opera Carmen in juli 2014. Voorstellingen in de stadsschouwburg op vrijdag 11 en zaterdag 12 juli 2014

Seizoen 2012/2013:

> Korte voorstellingen tijdens het eerste Brederode festival (locatie is de prachtige ruïne van Brederode in Santpoort) in het weekend van 1 en 2 september 2012.

> De opvoering van de choreografie ‘Schaakspel’ op muziek van Louis Andriessen in december en januari.

> De groep werkt mee aan de voorstellingen van Danshuis Haarlem op 20 en 21 april 2013. Daarvoor wordt de choreografie ‘Sacre du Printemps’ gemaakt.

> In de maanden mei en juni werkt choreografe Didy Veldman met de groep. Zij zal een deel van haar stuk ‘Tender Hooks’ instuderen. Dit stuk zal worden opgevoerd in juni in de Toneelschuur te Haarlem.

> Tot slot brengt Dansgroep Haarlem twee voorstellingen in de Toneelschuur op 21 en 22 juni. Naast de repertoirestukken ‘Schaakspel’ en ‘Sacre du Printemps’ brengt de groep een eerste deel van de reprise van ‘Arthur van Avalon’. Een fragment van de choreografie van Didy Veldman, Tender Hooks, completeert de voorstelling.

Dansreizen

De groep maakte in de herfstvakantie (20-27 oktober 2012) een dansreis naar Spanje, waar naast heel veel dansen ook tijd was voor lekker luieren, samen eten, genieten van de mooie omgeving en vooral elkaar (beter) leren kennen.

Nieuwe plannen zijn al in de maak: een zomerweek in Zuid-Frankrijk.

Toelating

Toetreding tot de groep gebeurt op uitnodiging of na het doen van een auditie. Je bent minimaal 1 seizoen aan de groep verbonden, maar de intentie is om meerdere jaren met dezelfde dansers te werken.

Auditie 

Voor seizoen 2019/2020: nog niet bekend

Heb je interesse in de groep en is er geen auditie binnenkort? Soms is er tussentijds  plek voor nieuwe dansers. Mail Haya voor een proefrepetitie.

Aanmelden kan via: haya@danshuishaarlem.nl

Stagiaires

Per seizoen is er plek voor 1 of 2 stagiaires van bijvoorbeeld een MBO-dansopleiding. De danser moet wel klassiek en modern getraind zijn

Kosten
De kosten voor de groep bedragen € 416,- (jongeren t/m 21 jaar) of € 440,- per seizoen (2018/2019). Dit bedrag kun je in 1 keer of in 2 termijnen betalen. Het bedrag is inclusief repetities, alle kosten voor de voorstellingen en kostuums. Exclusief eventuele reiskosten naar theaters en de reis naar Spanje.

Informatie

Danshuis Haarlem
haya@danshuishaarlem.nl

023 – 844 53 75